فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و هفتم شماره 3 (پیاپی 80، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده عاطفه نصیری*، احمدرضا سرائیان، علی قاسمیان، قاسم اسدپور اتوئی صفحات 193-203
    ویژگی های مقاومتی مقواهای تولید شده از خمیرکاغذهای بازیافتی دارای اهمیت فراوانی هستند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر افزودن مواد افزاینده حجیمی و نشاسته استیله بر مقاومت های مقوای ساخته شده از ترکیب دو خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی و مقوای کهنه کنگره ای انجام شد. برای این منظور به این خمیرکاغذ دو ماده افزاینده حجیمی شامل تری پروپیلین گلیکول بوتیل اتر (Tripropylene glycol butyl ether) و دی پروپیلین گلیکول بوتیل اتر (Dipropylene glycol butyl ether) هر یک به طور مجزا و در سطح 9/0 درصد وزن خشک خمیرکاغذ افزوده شد، علاوه براین هر یک از این مواد همراه با نشاسته استیله شده (در سطح 4 درصد بر اساس وزن خشک خمیرکاغذ) به خمیرکاغذ مقوا افزوده شدند و مقاومت های مقواهای تولید شده آزمایش گردید. نتایج آماری نشان داد که اثر تیمارهای مختلف بر مقواهای تولید شده معنی دار بود. مقواهای تیمار شده با مواد افزاینده حجیمی تری پروپیلین گلیکول بوتیل اتر و دی پروپیلین گلیکول بوتیل اتر، حجم ویژه و ضخامت بیشتری نسبت به نمونه شاهد داشتند، اما با افزودن مواد افزاینده حجیمی، مقاومت ها افت کرد. برای بهبود مقاومت ها از ترکیب نشاسته استیله شده با مواد افزاینده حجیمی استفاده شد. با افزودن نشاسته استیله به همراه مواد افزاینده حجیمی، بهبود مقاومت ها در نمونه ها مشاهده شد. همچنین مقوای تیمار شده با تری پروپیلین گلیکول بوتیل اتر به همراه نشاسته استیله شده دارای بیشترین مقاومت در برابر کشش، ترکیدن، پارگی، سفتی خمشی، مقاومت به لهیدگی در حالت حلقوی و لایه کنگره ای نمونه بود.
    کلیدواژگان: مواد افزاینده حجیمی، مقوای کنگره ای، خمیرکاغذ بازیافتی، خمیر NSSC
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی*، احمد ثمریها، سعید مهدوی صفحات 204-216
    این تحقیق با هدف بررسی مقایسه ای اثر مجزا و ترکیبی نانولیگنوسلولز، پلی اکریل آمید کاتیونی، نشاسته کاتیونی و الیاف بلند وارداتی در ساخت کاغذ لاینر و فلوتینگ بازیافتی انجام شد. تیمارهای مستقل خمیرکاغذ کارتن کهنه (OCC) با افزودنی ها شامل  15 درصد خمیرکاغذ الیاف بلند پالایش شده، 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی، 5/1 درصد نشاسته کاتیونی و 15/0 درصد پلی اکریل آمید کاتیونی بودند. تیمارهای ترکیبی شامل 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی و 5/1 درصد نشاسته و نیز 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی و 15/0 درصد پلی آکریل آمید کاتیونی بودند. از تیمارهای ذکرشده کاغذهای دست ساز با گراماژ 127 گرم بر مترمربع ساخته شد و در نهایت خواص فیزیکی، مکانیکی و ساختار میکروسکوپی این کاغذها آزمون گردید. نتایج نشان داد با افزودن الیاف بلند وارداتی و نانو الیاف لیگنوسلولزی دانسیته کاغذ دست ساز نسبت به شاهد کاهش یافته است. همه افزودنی های مختلف به صورت مجزا و ترکیبی، موجب افزایش مقاومت کششی و ترکیدن کاغذهای دست ساز شد. همچنین مقاومت به پاره شدن کاغذهای دست ساز به جز تیمار ترکیبی نانو و نشاسته کاتیونی نسبت به شاهد افزایش یافت. استفاده از 6 درصد نانولیگنوسلولزی و 15/0 درصد پلی اکریل آمید کاتیونی منجر به بیشترین افزایش در مقاومت های له شدگی کاغذ دست ساز (RCT و CMT) نسبت به شاهد شده است. عکس های میکروسکوپ الکترونی حکایت از کاهش نسبی خلل وفرج در کاغذهای دست ساز تهیه شده از تیمارهای ترکیبی دارد که می تواند بر قابلیت آبگیری خمیرکاغذ OCC اثر منفی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ کارتن کهنه، نشاسته کاتیونی، نانوالیاف لیگنوسلولزی، فلوتینگ، ساختار میکروسکوپی، مقاومت-های کاغذ
  • محراب مدهوشی*، حمید هاتف نیا صفحات 217-228
    در این مطالعه، از رادار نفوذی زمین (GPR) برای ارزیابی معایب داخلی و پوسیدگی چوب های ساختمانی قدیمی و مقایسه آن با چوب های سالم استفاده شد. برای این منظور، از سه گونه راش، بلوط و سرخدار نمونه هایی به ابعاد 120´ 60´ 400 میلی متر با الگوی برش مماسی انتخاب گردید. از گونه راش دو نمونه با پوسیدگی شدید و از گونه بلوط دو نمونه با پوسیدگی خفیف از ساختما ن های چوبی قدیمی انتخاب شد. همچنین، از هریک از این گونه ها دو نمونه سالم و کاملا خشک از درختان جنگلی هر کدام به عنوان شاخص تهیه گردید. نمونه های سرخدار فقط از ساختمان قدیمی و فاقد پوسیدگی به تعداد چهار عدد انتخاب شد. با استفاده از دریل، حفره های مصنوعی به قطر 2 و 8 میلی متر در نمونه های دارای پوسیدگی و همچنین در دو نمونه از نمونه های سرخدار ایجاد شد. نمونه ها با استفاده از آنتن با فرکانس بالا 3/2 گیگاهرتز و در جهت عمود بر الیاف اسکن شدند. شرایط داده برداری و پردازش برای همه نمونه ها یکسان در نظر گرفته شد. بعد از داده برداری اولیه، برای افزایش وضوح و تفسیر بهتر تصویر، فیلتراسیون های مختلف به کمک نرم افزار پردازش تصویر  Reflexwاعمال گردید. نتایج نشان داد، مقدار ضریب دی الکتریک نسبی در چوب های پوسیده بزرگ تر بود. با توجه به اختلاف ضریب بازتابش، چوب های سالم و پوسیده شناسایی و تفکیک شدند. همچنین، حفره های با قطر 8 میلی متر در گونه های بلوط و سرخدار قابل تشخیص بود.
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، پوسیدگی، چوب ساختمانی قدیمی، رادار نفوذی زمین
  • رامین ویسی*، سید اسحاق عبادی، سید سجاد اشرفی صفحات 229-238
    چنار (Platanus orientalis) یکی از درختانی است که در پارک ها و فضاهای سبز شهری و جنگل های اطراف شهر تهران و همچنین سایر شهرهای ایران کاشته می شود. این تحقیق با هدف شناسایی و مقایسه اجزاء شیمیایی مواد استخراجی موجود در چوب و پوست چنار دست کاشت انجام شد. به همین منظور، تعداد سه اصله درخت چنار دست کاشت به صورت تصادفی از منطقه شهری تهران انتخاب و قطع گردید. از هر درخت سه دیسک تهیه و طبق آزمون های استاندارد TAPPI ابتدا آرد چوب تهیه گردید و بعد مواد استخراجی توسط حلال استن از آرد چوب جداسازی شد. برای شناسایی اجزای مواد استخراجی، حدود یک میلی گرم از این مواد با 30 میکرو لیتر  BSTFAمخلوط گردید و از یک دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی ((MS با آشکارساز برای آنالیز نمونه ها استفاده شد. بدین منظور، نمونه ها توسط سرنگ همیلتون به بخشInjetion  دستگاه GC/MS تزریق گردید. شناسایی ترکیبات با توجه به دیاگرام های GC، فراوانی و زمان بازداری هر ترکیب، محاسبه ضریب کوارتز و جدول آدامز انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مواد استخراجی چوب و پوست چنار به ترتیب 9/3 و 6/16 درصد است. نتایج حاصل از GC-MS نیز نشان داد که در چوب چنار 17 ترکیب وجود دارد، به طوری که هگزا دکانوییک اسید (18/22%)، هپتا دکان-(8)- کربوکسیلیک اسید (24/15%) و 2،1-بنزن دی کربوکسیلیک اسید (08/12%) مهمترین ترکیبات هستند. در پوست چنار دست کاشت نیز 41 ترکیب شناسایی شد که 9-اکتا دکانوییک اسید (88/19%)، n -هگزا دکانوییک اسید، 9 و 12- اکتا دکانوییک اسید (66/9%) و گاما- سیتوسترول (09/2%) به عنوان مهمترین ترکیبات شناسایی شده بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که 6 ترکیب 9-اکتا دکانوییک اسید، هگزادکان، دودکان، تترادکان، ای کسان و اکتادکان در چوب و پوست چنار مشترک بودند. این ترکیبات می تواند نقش زیادی در دوام و مصارف چوب چنار داشته باشد.
    کلیدواژگان: چنار(Platanus orientalis)، ترکیبات شیمیایی، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی
  • عبدالله الیاسی*، تقی طبرسا، حمیدرضا منصوری، علیرضا شاکری صفحات 239-250
    تحقیقات در زمینه پوشش های ضد میکروبی برای حفاظت سطوح از بقایای میکروارگانیسم ها در محیط زیست که می تواند منجر به جلوگیری از گسترش بیماری ها در جوامع انسانی شود علاقه قابل ملاحظه ای به خود جلب کرده است. در همین راستا، تاثیر نانوالیاف کیتوزان و نانوذرات رس (مونتموریلونیت سدیم مثبت) بر ویژگی های ضد باکتریایی روکش های ملامینه بررسی شد. رزین های اوره فرمالدهید و ملامین فرمالدهید با افزودن نانو مواد به هریک از آنها به اندازه 1 درصد وزنی با کمک روش اختلاط مکانیکی - فراصوت تهیه گردید. نحوه پراکنش و حضور نانو مواد در بستر رزین ها و خواص ضد باکتریایی روکش های ملامینه تهیه شده مطالعه شد. برای بررسی خواص ضد باکتریایی روکش های ملامینه تهیه شده از دو گونه باکتری گرم مثبت (استافیلوکوکوس اریوس) و گرم منفی (اشریشیاکلای) استفاده شد. نتایج حاصل از پراش پرتو ایکس و تصاویر میکروسکوپ الکترونی گسیل میدانی، موید توزیع مناسب نانوالیاف کیتوزان و نانوذرات رس در بستر پلیمر بود. همچنین نتایج نشان داد با افزودن نانو مواد به رزین های مورد استفاده در روکش ملامینه خواص ضد باکتریایی روکش ها بهبود قابل ملاحظه ای یافت. از سوی دیگر، بررسی ویژگی های ضد باکتریایی روکش ها نشان داد که نانوالیاف کیتوزان نسبت به نانوذرات رس مونتموریلونیت از خواص ضد باکتریایی قوی تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: روکش ملامینه، نانوذرات رس مونتموریلونیت، نانوالیاف کیتوزان، ضد باکتری، استافیلوکوکوس ارئوس، اشریشیاکلای
  • سامان قهری*، آنتونیو پیزی، رضا حاجی حسنی صفحات 251-260
    امروزه، با توجه به اهمیت خطرات مرتبط با سلامت انسان که ناشی از انتشار گاز فرمالدهید از چسب های متداول در تولید فراورده های چوبی مانند چسب اوره فرمالدهید است، چسب های طبیعی به عنوان راهکار جلوگیری از این خطرات مورد توجه قرار گرفته است. اما باید ویژگی های این چسب ها برای حصول به نتیجه مطلوب در تولید فراورده های چوبی بهینه شوند. این تحقیق نیز با هدف بهینه سازی چسب طبیعی سویا-تانن برای تولید تخته لایه با ویژگی های استاندارد انجام شده است. بر این اساس، چسب مورد استفاده در این تحقیق با استفاده از آرد سویا و تانن در آزمایشگاه ساخته شد. برای بهینه سازی چسب سویا- تانن نیز از گرما در 4 سطح دمای محیط، 40، 60 و 80 درجه سانتی گراد استفاده گردید. با استفاده از چسب سویا-تانن تیمار شده نمونه های تخته سه لایه از لایه های چوب گونه صنوبر با ضخامت اسمی 2 میلی متر ساخته شدند. نتایج نشان دادند که تیمار حرارتی چسب ها روی مقاومت برشی تخته لایه موثر است. بیشترین مقاومت برشی در نمونه آزمونی ساخته شده با چسب تیمار شده با دمای 40 درجه سانتی گراد به دست آمد. همچنین مقاومت برشی تخته لایه های ساخته شده در مقایسه با استاندارد EN 314-2 از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند. نتایج آزمایش مقاومت به گسیختگی تخته لایه (دلامینه شدن) در دوره های غوطه وری و خشکاندن نیز نشان دادند که طبق استاندارد ANSI/HPVA HP-1، در بین تمام نمونه های تخته لایه ساخته شده، نمونه های ساخته شده با چسب تیمار شده در دمای 40 درجه سانتیگراد برای کاربرد در شرایط درونی مناسب هستند. به طورکلی بهینه سازی چسب های سویا با گرما برای ساخت تخته لایه با ویژگی های مطابق با استاندارد های مورد بررسی در این تحقیق امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: مقاومت برشی، گسیختگی تخته لایه، چسب های طبیعی، فرآورده های چوبی
  • سید اسحاق عبادی* صفحات 261-270
    این تحقیق با هدف شناسایی و ‏مقایسه اجزاء شیمیایی مواد آلی موجود در برگ چنار (Platanus orientalis) و برگ کاج الداریکای (Pinus eldarica) دست کاشت ‏با استفاده از فنون کروماتوگرافی گازی و ‏طیف سنجی جرمی انجام شد. در این تحقیق تعداد 20 نمونه آزمونی از برگ درخت چنار و‎ ‎کاج الداریکا دست کاشت، به صورت ‏تصادفی از منطقه شهری تهران جمع آوری گردید. برای تهیه نمونه همگن، برگ‎ ‎ها کاملا مخلوط و آرد شدند. سپس درصد مواد ‏استخراجی طبق آزمون های استاندارد ‏TAPPI‏ اندازه گیری شدند. مواد استخراجی موجود در برگ کاج الداریکا ‏و چنار دست کاشت به ترتیب 2/16 و 4/14 درصد می باشد. مواد استخراجی توسط حلال استن از آرد برگ جداسازی ‏شد، در نتیجه باقیمانده مواد استخراجی به داخل یک ویال شیشه ای منتقل و به آن واکنش گر ‏BSTFA‏ اضافه شد. نمونه ها به مدت 1 ‏ساعت در حمام بن ماری در دمای ‏С‏°70 قرار گرفته، سپس برای آنالیز به دستگاه ‏‎ GC-MSتزریق شدند. شناسایی مواد با توجه ‏به دیاگرام زمان بازداری، محاسبه ضریب کواتز یا کواتس و جدول آدامز انجام شد. نتایج نشان داد که در برگ چنار 20 ترکیب وجود دارد ‏که‎-n ‎‏ هگزا دکانوییک اسید (28/24%)، هپتا دکان-8- کربونیک اسید (05/18%)، اکتا دکانوییک اسید (1/14%) و ویتامین‎ ‎E(81/2%)‏‎ ‎از مهمترین ترکیبات بودند. در برگ کاج دست کاشت 45 ترکیب شناسایی شد که 15،12،9-اکتا دی کاترین-1- ال ‏‏(49/11%)، 4- متیل مانوز (68/10%)، موم اینوسیتول (65/9%) و فیتول (64/0) به عنوان مهمترین ترکیبات بودند. همچنین ‏‏5 ترکیب دکان، دودکان، نیوفیتادین و اکتادکانوییک اسید بین پوست چنار و کاج الداریکا مشترک هستند.‏
    کلیدواژگان: کاج الداریکا (Pinus eldarica)، چنار (Platanus orientalis)، زمان ماندگاری، طیف سنجی جرمی و کروماتوگرافی گازی.‏
|
  • Seyed Atefe Nasiri *, Ahmadreza Saraeyan, Ali Ghasemian, Ghasem Asadpour Atoi Pages 193-203
    The strength properties of medium corrugated board which is made using recycled pulp are always important. The aim of this study was to investigate the effect of bulking agent’s addition and acetylated starch on the strength properties of corrugated board from neutral sulfite semi-chemical and old corrugated container pulp. For this purpose, the pulp was treated with two materials separately including tri (propylene glycol) butyl ether and di (propylene glycol) butyl ether bulking agents in the 0.9% dry weight of the pulp level. In addition, each of these bulking agents was added with acetylated starch (at the level of 4% of dry weight of the pulp) to the pulp suspension. The strengths properties of corrugated board were measured. The results showed that the corrugated board treated by tri (propylene glycol) butyl ether and di (propylene glycol) butyl ether bulking agents had the highest bulk and thickness in comparison to other samples. Also, the strength properties of samples decreased by adding bulking agents. Acetylated starch was used to improve the strengths of samples. Addition of acetylated starch with bulking agents improved the strengths of samples. Corrugated board with tri (propylene glycol) butyl ether and acetylated starch showed highest tensile, burst, tear strengths, stiffness, CMT and RCT. Results showed that the effect of different treatments is statistically significant in all trials.
    Keywords: Bulking agents, corrugated container, recycle paper, NSSC pulp
  • Jafar Ebrahimpour Kasmani *, Ahmad Samariha, Saeed Mahdavi Pages 204-216
    This study was carried out to compare the individual and combined effects of nanolignocelluloses (NLC), cationic polyacrylamide (CPAM), cationic starch (CS) and imported chemical long fiber (LF) in the manufacture of recycle liner and fluting paper for packaging. Individual treatments of OCC were included 15% LF, 6% NLC, 1.5% CS and 0.15% CPAM as addetives. Combined treatments were included 6% NLC and 1.5% CS, 6% NLC and 0.15% CPAM. Handsheets were made with grammage of 127 g/m2 by application the mentioned treatments. Finally, the physical, mechanical properties and microscopic structure of handsheet were investigated. The results showed that addition of LF and NLC caused the density of handsheets decreased compared to the control. The individual and combined treatments led to increasing the tensile and burst strength of handsheet. Also, the tear strength of handsheet increased compared to the control except for the combined treatment of NLC and CS. FE-SEM images showed pores relative reduction in handsheet that prepared from combination treatments. It showed negative effect on water drainage. The addition of 6% NLC and 0.15% CPAM to OCC pulp resulted in the highest crush strengths as RCT and CMT compared to the control. SEM micrographs showed relatively reduced pores in handsheets prepared from combined treatments, which could have negative effect on the dewatering of OCC pulp.
    Keywords: OCC, cationic starch, NFC, fluting, microscope structure, paper strengths
  • Mehrab Madhoushi *, Hamid Hatefnia Pages 217-228
    In this study, ground penetration radar (GPR) was used to assess the internal defects and decay of structural old timber in buildings and compare it with the sound wood. For this purpose, twelve samples of three wood species of beech, oak and yew with dimensions of 120 × 60 × 400 mm, and as flat sawn were selected. Two samples from beech species with severe decay and two samples from oak species with mild decay were selected from old buildings. Sound and completely dry samples of these species (two samples from each species) were also obtained from forest trees as an indicator. Four yew samples without decay were selected only from the old buildings. Holes with a diameter of 2 and 8 mm were drilled in decayed and also two yew samples. The samples were scanned perpendicular to the fibers direction using a HF antenna of 2.3 GHz. The condition of data collection and processing were the same for all samples. After the initial data collection, in order to increase the resolution and better interpretation of the image, different filtration process was applied using image processing software Reflexw. The results showed that the relative dielectric coefficient was higher in decayed wood, and due to the difference in reflection coefficient between sound and decayed wood, they can be distinguished from each other. It was also possible to detect holes of 8 mm in oak and yew species.
    Keywords: Non-destructive testing, DECAY, Ground penetration radar, Old structural timber
  • Ramin Vaysi *, Seyed Eshagh Ebadi, Sayed Sajad Ashrafi Pages 229-238
    Sycamore tree (Platanus orientalis) is one of the species that planted in parks and urban green spaces and forests region of Tehran and other cities in Iran. The aim of this study was to identify and compare the phenolic chemical components ‎in wood and bark of planted sycamore tree. In this study, three trees were randomly selected and felled in planted forest region of Tehran. Three disks were prepared from each tree and according to TAPPI standard tests, first wood flour and then the extractive ‎(%) were separated from wood flour using acetone solvent. To‏ ‏identify of extractives, about 1mg extractives was ‎mixed with 30 microliters BSTFA and the samples were analyzed using a gas chromatograph connected to mass spectrometry (MS) with a detector. Samples were then injected into the injection section of GC/MS using a Hamilton syringe. The compounds identification was performed using GC diagrams, ‎abundance and retention time of each compound, calculation of quartz index and Adams table. The results showed that the average of extractives in wood and bark of the planted oriental plane tree were 3.6 and 16.6 percent, respectively. GC-MS results showed that 17 specification compounds were found in ‎the plane wood. Furthermore, Hexadecanoic acid (22.18%), Heptadecan-8-carbonic acid (15.24%), and 1, 2-Benzenedicarboxylic acid (12.08%) were the most important ‎ compounds. The 41 compounds were identified in the plane bark that 9-Octadecanoic acid (19.88%), n-Hexandecanoic acid (16.41%), 9, 12-Octadecanoic acid (9.66%) and Gamma-Sitosterol (2.09%) were the most important compounds. In addition, the results showed that 9-Octadecanoic acid, Hexadecane, Dodecan, Tetradecan, Eicosan, Octadecane, and Decane were the 6 common compounds in the wood and bark of sycamore tree, as well
    Keywords: Sycamore tree (Platanus orientalis), Chemical components, Gas chromatography, Mass spectrometry
  • Abdolah Elyasy *, Taghi Tabarsa, Hamidreza Mansouri, Alireza Shakeri Pages 239-250
    Researches on antimicrobial coatings to protect surfaces from remnants of microorganisms on the surfaces in the environment that can lead to the spread of diseases in human societies, has attracted a remarkable interest. In this regard, the effects of chitosan nanofibers and clay nanoparticles (sodium montmorillonite) on antibacterial properties of melamine coatings were investigated. Urea formaldehyde and melamine formaldehyde resins were prepared by adding nanomaterials to each of them 1% by weight using a mechanical-ultrasound mixing method. The distribution and presence of nanomaterials in the resin and the antibacterial properties of melamine coatings were studied. To investigate the antibacterial properties of melamine coatings prepared, two type Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus) and Gram-negative bacteria (Escherichia coli) were used. The results of X-ray diffraction and field-emission electron microscopy images, confirmed the proper distribution of chitosan nanofibers and clay nanoparticles in the polymer. The results also showed that by adding nanomaterials to the resins used in the melamine coating, the antibacterial properties of the coatings can be remarkably improved. On the other hand, the study of antibacterial properties of coatings showed that chitosan nanofibers had stronger antibacterial properties than clay montmorillonite Na+ nanoparticles.
    Keywords: Melamine coating, clay montmorillonite Na+ nanoparticles, chitosan nanofibers, Antibacterial, Staphylococcus aureus, Escherichia coli
  • Saman Ghahri *, Antonio Pizzi, Reza Hajihassani Pages 251-260
    Presently, because of the human health issues related to the formaldehyde gas emission initiated from traditional wood adhesives like urea formaldehyde, the bio-sbased adhesives has shown a good solution for preventing health hazards for human and the environment. To achieve an acceptable approach in wood based composites production, these adhesive need to qualify different standard limitations. This research was conducted to improve the bio-based soy-tannin adhesive for producing plywood with acceptable properties. For this goal, different adhesive formulations were prepared in the laboratory and they were treated at different temperature (40, 60, 80 ºC). Poplar wood plies with 2 mm nominal thickness were used to produce plywood specimens. The results showed the effectiveness of adhesives with heat pre-treatments at different temperature on shear strength (dry and wet) of plywood specimens. The highest shear strength of plywood specimens was achieved for 40 ºC treated adhesive in both dry and wet condition. Based on the results of shear strength test, all manufactured plywood specimens successfully met EN-314-2 standards requirement. Also, the results of delamination test revealed that plywood specimens which prepared by 40 ºC treated adhesive can successfully use for indoor condition, based on ANSI-HPV-1 requirements.
    Keywords: Shear strength, Delamination, Bio-based adhesives, Wood based composites
  • Seyed Eshagh Ebadi * Pages 261-270
    This study aimed to identify and compare the chemical components of organic matter in the leaves of ‎the planted elder pine (Pinus eldarica) and sycamore (Platanus orientalis) tree using gas chromatography and mass spectrometry techniques. In this study, 20 samples from leaves of eldar pine and sycamore trees were randomly selected from ‎the planted forest area of Tehran city. To prepare a homogenous sample (leaf flour), the leaves were thoroughly mixed and then ‎the extractive was measured according to TAPPI standards. The results showed that the average of extractives in the leaves of the planted Elder pine and sycamore tree ‎were 16.2 and 14.4%, respectively. In addition, the leaf flour was extracted with acetone. ‎The remaining extractives were then added to the BSTFA reactor. Then, the samples were placed in heated Bath (70oC, 1h.), and were finally analyzed by GC/MS. The GC diagram (indicates the abundance and retention ‎time of each compound) and calculation of quartz index, and Adams table were used to identify the compounds. The result showed that there were 20 compounds in the leaves of the plane tree that n-Hexadecanoic ‎acid (24.28%), Heptadecan-8-carbonic acid(18.05%), Octadecanoic acid (14.1%), and E Vitamin (2.81%)  ‎were the most important compounds. 45 compounds were identified in the leaves of the planted elder pine tree in which 9,12,15-Octadecatrien-1-ol (11.49%), ‎‎4-Methylmannose (10.68%), Mome Inositol(9.65%), and Phytol (0.64) were the most important compounds. Additionally, 5 combinations of Decan, Dodecan, Neophytadiene, and Octadecanoic acid were common between ‎the leaves of planted elder pine and plane tree.
    Keywords: Eldar pine (Pinus eldarica) tree, Sycamore (Platanus orientalis) tree, Retention Time, GC-MS‎